torsdag 1 januari 2015

Nytt år, nya filmer

Nu har det blivit 2015. Dags att återkomma till denna blogg efter ett oplanerat uppehåll och sätta upp mål för det nya året. Det förra slutade ju inget vidare med ett enda inlägg på två månader. Jag var utarbetad, hade liten lust att se film och ännu mindre att skriva om den. Jag sov för lite eftersom kroppen inte lät mig. Nacken värkte och en lördagsnatt i december vaknade jag med en tankeparalyserande tinnitus i vänsterörat. Den gick över sent morgonen därpå, men sedan dess tjuter det lite till och från somliga kvällar när allt annat är tyst. Nu betydligt mer i min smak, lågmält och kortvarigt. Jag hatar min hörsel, och har alltid hatat den. Kanske blir det här året då jag gör något åt den. I övrigt mår jag prima nu, när jag fått i mig mat och godis i mängder. Jag har varit konstant mätt sedan jul.

Men jag avviker från ämnet. Jag såg en del film under november och december. Inget väldigt märkvärdigt, dock. Blev besviken på "Interstellar", "Hobbit: Femhäraslaget" och "As I Lay Dying". Såg en jättebra film, "The Spectacular Now" (finns nu på Netflix!), som var den bästa av november-decemberskörden och några trivsamma, rekorderliga storfilmer; "Apornas planet: Uppgörelsen", "Edge of Tomorrow" och "The Hunger Games: Mockingjay - Part 1" gjorde alla sitt jobb. En obskyr, bespottad film med Robert Pattinson och Guy Pearce med titeln "The Rover" var, överraskande nog, jättebra. En skräckfilm blev årets kalkon - "Silent Hill: Revelation" hette den. "Om våld" var en sevärd svensk dokumentär som dock var bättre som budskap än film. 

Och så vidare.

Om vi nu ska släppa det som varit och se framåt så måste jag göra vissa förändringar i år för att orka skriva här. Jag kommer antingen att:
1) överge tanken på att skriva om allt jag ser,
eller åtminstone
2) skriva kortare texter (en, två, tre paragrafer, strunta i att skärmdumpa stillbilder) om det mesta, och skriva längre texter om färre, utvalda filmer.

Jag tror att jag kommer testa alternativ 2 först.

Härnäst ska jag väl, som alla andra, skriva en topplista för 2014, eller åtminstone summera året på något vis. Eftersom jag alltid varit en sån som ser bakåt i historien minst lika mycket som på det dagsfärska, måste det betyda det att min sammanfattning rör filmer som jag sett i år, istället för filmer som släppts i år. Om jag ska tro filmtipset.se så har jag bara sett 15 av 2014 års filmer. Detta stämmer egentligen inte, då jag sett många fler filmer med svensk premiär 2014. Men hur som helst, en lista på dessa femton vore inte särskilt intressant, eller vad säger du? Det skulle t.ex. innebära att "Scintilla" är årets 15:e bästa film, vilket helt enkelt inte stämmer.

Så en mer personlig och rättvis lista med nytt och gammalt kommer snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar